
Sezonowe, zdrowe, krajowe produkty
On 27 kwietnia 2019 by Parpamedia.plModa na zdrową żywność zatacza coraz to szersze kręgi. Suszone, egzotyczne owoce, herbatki i wyciągi z kwiatów, które nie kwitną w naszym kraju, cieszą się ogromną popularnością.
Nie trzeba jednak daleko szukać, aby znaleźć to co równie wartościowe. Na polskich polach uprawiane jest całe mnóstwo roślin bogatych w substancje odżywcze, mineralne, pełne biochemicznych substancji i enzymów.
Lokalne rynki wręcz uginają się od ogromnej ilości wspomagających zdrowie warzyw i owoców, a łatwo dostępne i świeże zachęcają do spożycia. Kapustowate, czyli brokuły, kalafiory, brukselki działają oczyszczająco i wzmacniają odporność. Zawierają witaminy C, A, B, H, K, E i mnóstwo mikroelementów.
Owoce takie jak maliny, jagody, truskawki i jeżyny są źródłem fitozwiązków, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Jabłka, gruszki i śliwki pomagają w utrzymaniu szczupłej sylwetki jak również wspomagają trawienie. Czosnek, szczypior, cebula, por działają przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie.