Kasze a nasze zdrowie
- 202 Views
- Parpamedia.pl
- 11 czerwca 2019
- Zbiór porad zdrowotnych
Popularne niegdyś w polskiej kuchni kasze zostały wyparte przez ryż, frytki i makaron. Ale kasze należą do jednych z najbardziej zdrowych i wartościowych produktów żywnościowych, pora więc przywrócić należne im w żywieniu miejsce. Kupując kasze powinniśmy wybierać te, które są mało rozdrobnione i oczyszczone. W takich kaszach znajduje się najwięcej cennych dla zdrowia składników.
Mało rozdrobnione i oczyszczone kasze to doskonałe źródło witaminy E, kwasu foliowego i witamin z grupy B. W tych kaszach znajduje się potas (obniża ciśnienie), magnez (poprawia pracę mięśni) oraz spora ilość żelaza (zapobiega anemii). Poza tymi pierwiastkami w kaszach znajduje się mangan, krzem, cynk, wapń, miedź. Kasze powinny więc znaleźć się w jadłospisach osób cierpiącym na problemy żołądkowe, osób z nadciśnieniem czy z anemią.
Jedzenie kasz zaleca się także osobom na diecie odchudzającej i cukrzykom. Do najzdrowszych kasz zaliczane są kasza jaglana i gryczana. Kaszę jaglaną mogą jeść osoby z alergią. Wszystkie kasze są niskokaloryczne.

- 22 lutego 2021
Trzy pomysły na zdrowe lemoniady
- 12 stycznia 2021
Sajad Gharibi kim jest ?
- 9 października 2020
Rodzaje treningów kulturystów
- 7 sierpnia 2020
Trzy pomysły na zdrowe lemoniady
Sajad Gharibi kim jest ?
Rodzaje treningów kulturystów
Koenzym q10 co to jest ?
Kurza klatka piersiowa
Irański Hulk kto to jest ?
Umięśniona sylwetka jak osiągnąć ?
Wyjątkowe produkty