
Rośliny strączkowe dla zdrowia
On 1 kwietnia 2021 by Parpamedia.plRośliny strączkowe to przede wszystkim fasola, groch, soczewica, soja, ciecierzyca, a także bób. Mają one specyficzny smak i często mdły, dlatego jada się te produkty z innymi. Doskonale smakują razem z mięsem, jak również w zupie czy z surówkami. Mają bardzo dużo białka dlatego wegetarianie spożywają ich tak dużo, w zamian za mięso.
Najlepsze są po ugotowaniu, ponieważ dopiero wtedy można wyczuć ich smak. Wystarczy lekko doprawić i już obiad czy też kolacja mogą być zupełnie inne. Rośliny strączkowe mogą być ciężkostrawne dlatego najlepiej jadać je jesienią i zimą, ponieważ lepiej rozgrzewają organizm i szybciej się trawią.
Nie są to drogie produkty, a jednocześnie bardzo zdrowe, dlatego tak polecane. W naszym kraju rosną również w ogrodach czy na działce dlatego warto je hodować samemu. Aromat ugotowanych roślin strączkowych roznosi się po całym domu, a razem z aromatycznymi ziołami powoduje, że kubki smakowe stają się bardziej wrażliwe. Jeśli ktoś nie może jeść fasoli czy bobu, wówczas powinien spróbować delikatnej soczewicy, z której robi się również kotlety.