
Kasze a nasze zdrowie
On 11 czerwca 2019 by Parpamedia.plPopularne niegdyś w polskiej kuchni kasze zostały wyparte przez ryż, frytki i makaron. Ale kasze należą do jednych z najbardziej zdrowych i wartościowych produktów żywnościowych, pora więc przywrócić należne im w żywieniu miejsce. Kupując kasze powinniśmy wybierać te, które są mało rozdrobnione i oczyszczone. W takich kaszach znajduje się najwięcej cennych dla zdrowia składników.
Mało rozdrobnione i oczyszczone kasze to doskonałe źródło witaminy E, kwasu foliowego i witamin z grupy B. W tych kaszach znajduje się potas (obniża ciśnienie), magnez (poprawia pracę mięśni) oraz spora ilość żelaza (zapobiega anemii). Poza tymi pierwiastkami w kaszach znajduje się mangan, krzem, cynk, wapń, miedź. Kasze powinny więc znaleźć się w jadłospisach osób cierpiącym na problemy żołądkowe, osób z nadciśnieniem czy z anemią.
Jedzenie kasz zaleca się także osobom na diecie odchudzającej i cukrzykom. Do najzdrowszych kasz zaliczane są kasza jaglana i gryczana. Kaszę jaglaną mogą jeść osoby z alergią. Wszystkie kasze są niskokaloryczne.